Windforce logo
Home of the Windflower Sol-Vindteknik
vindblomma

Vindkraft - Horisontella vindkraftverk

Vindblomma

Att den ser ut som den gör är konsekvensen av mycket funderande och experimenterande!
En optimal låg-vindsturbin med många vingar för högt vridmoment och en extremt lågvarvig generator med 14 neodym magneter vilket gör att vindblomman kan ge laddström redan vid 2 m/s och startar redan vid 1,5 m/s.

Rotorn sitter bakom centrum på masten, detta gör att vindblomman aldrig går ur vind (en vanlig turbin snurrar ofta runt i turbulent vind och tappar effekt).

Vindblomman är nästan helt tyst, det enda som hörs är ett svagt vindbrus.
Vår vindblomma är också stormsäker pga sina många vingar och uppnår maximalt varvtal vid 14 m/s.
Finns tillgänglig för DC 24-48 Volt off grid och 230 on grid med möjlighet för både nätanslutning och batteridrift, kan dessutom seriekopplas, dvs fler vindblommor kan kopplas ihop.

Vindblomman har med sina enkla men ändå slitstarka komponenter en uppskattad livslängd på 25 år.

Längre ner på sidan kan du se bilder på vindblomman samt skicka in beställningar eller produktförfrågningar via ett formulär.

Varför en Vindblomma?

Jag får ofta frågan om o sätta windkraftverk på byggnader och har för det mesta svarat att det är ingen bra idé pga turbulensen som blir på ett tak! Jag får nog ta tillbaka en del av det! Har funderat ganska mycket på detta problem! En sk vanlig vindturbin fungerat inte så bra på ett tak då den hela tiden snor runt och tappar fart så det blir inte så mycket ström som kommer ut ur tråden.

Dock går det att ta energin ur en eller två vindriktningar om man vet var på taket turbulensen stökar till det som mest. Ett sadeltak där turbinen är placerad på nocken ca 1.5 - 2 meter upp kan faktiskt ge mer energi än på fristånde mast om bredsidan är i vindriktningen, men om vinden kommer mot gaveln blir det inte mycket kvar.

Platta tak är mycket svårare men har en vindökning över kanten, så rätt vindriktning och rätt placering kan ge mer än på en fristående mast, trotts detta så ändrar ju vinden riktning så det är inte alldeles så lätt.

Vi har provat vindblommorna på några ställen under ett år nu och jag är själv förvånad över hur bra dom fungerar såväl på mast som på tak och det är inte utan att man funderar på varför inte alla små vindsnurror är konstruerade på det här sättet. Så, det går att placera en turbin på ett tak men det är en del att tänka på!

Ulf Bolumlid

Första testdata på nya Vindblomman

Vi jämför Vindblomman med marknadens bästa snurra i sin storlek, Windstar 1000. Båda sitter på samma plats (Vindblomma en meter länge ner). Det är samma rotordiameter, samma generator, samma växselriktare och båda får samma vind flöde.

Vi har satt energimätare på båda snurror för att se, över tid, vad som faktiskt kommer ut ur trådarna. Efter 1 månads test ger Vindblomman 20 procent mer kW-timmar än Windstar 1000 pga av att Vindblomman är snabbare i reaktionerna när vinden ändrar riktning och att den inte snurrar runt och tappar fart som en traditionell snurra gör. Den är också extremt tyst då den inte får det turbulensljud som uppstår när en snurra snurrar runt sin mast.

Mätdata - Vindblomma Mätdata - Windstar 1000

Teknisk data

Rotordiameter: 2 m
Vikt netto/brutto: 28/32 kg
Startvind (cut-in): 2 m/s
Märkeffekt: 1000W vid 12 m/s
Max. effektuttag: 1200W vid 14m/s
Max. tillåten vindstyrka: 25 m/s
Spänning: DC 24V, 48V AC 230V
Mätdata: 12 tim
Riktningskontroll: Roder designat som blomblad då konstruktionen ej kräver avancerad roderteknik
Monteringsdiameter: 60 mm
Övrig info: Generator med 14 neodym magneter
Självreglerande rotor
Seriekoppling möjlig med fler vindblommor (OBS: varje vindblomma behöver en separat växelriktare)
230 Volt on grid
Levereras som byggsats i delar för enkel montering
 
 
   
   

Effektdiagram - Mätvärden från vindtunneltest vid jämn vind

windstar1000 effektdiagram

Pris

39 700kr Vindblomman 24V/48V (Endast turbin)

54 000kr Vindblomman OFF-Grid 48V inkl. MPPTController och dumpload

56 300kr Vindblomman ON-Grid inkl. MPPTController, nätinverter och dumload

 

Tillbehör

Växelriktare

Växelriktare

För användning av vindblomman i nätdrift (on-grid)

Pris: 18 900kr

mppt-controller

MPPT-Controller

Få ut mer av din vindturbin med vår MPPT-controller! Vind-controller för 1000W vind. Med optimering av fristående system. Används för off-grid, dvs batteriladdning

Pris: 17 000kr

Green Power Batteries

Mast

6 meter

Pris: 9 800kr

Green Power Batteries

Mast

10,5 meter

Pris: 21 800kr

Beställningar och produktförfrågningar

Hör av dig till oss med beställning eller frågor:

Du kan även lägga en beställning eller ställa frågor om våra produkter via formuläret nedan, vi återkommer till dig snarast.


Små vindkraftverk - Säkerhet

Även små vindkraftverk utsätts för mycket stora påfrestningar och de krafter som genereras från ett snurrande vindkraftverk skall man ha mycket stor respekt för. Vi vill betona att säkerheten alltid skall komma i första hand. Ett vindkraftverk kan orsaka allvarliga skador om det är felplacerat eller monteras felaktigt. Placera därför vindkraftverket på ett säkert ställe där människor inte befinner sig. Försäkra dig om att det inte kan falla ner på någon eller något. Underskatta aldrig vinden och vindkraftverkets kraft, vindkraftverk är inga leksaker. Sätt alltid säkerheten främst.